Rejestracja, która nie miała sensu

Una sezione dove scoprire "chi è chi"! Non potrete accedere a tutte le funzioni del Forum, se prima non vi presenterete (per evitare Spam) Non è richiesta la storia della vostra vita... ma è buona norma presentarsi dando almeno le seguenti informazioni: Nome; Età; Città di residenza; Varie ed eventuali...

Rejestracja, która nie miała sensu

Messaggioda lavendercherida » 05/06/2026, 22:48

Mam zasadę. Nie rejestruję się nigdzie, gdzie nie muszę. Żadnych newsletterów, żadnych programów lojalnościowych, żadnych „zarejestruj się i odbierz 10% zniżki”. Dla mnie to pułapka na naiwnych. Ktoś dostaje twój adres e-mail, numer telefonu, a ty dostajesz w zamian spam i poczucie, że sprzedałeś swoje dane za grosze.

Pracuję w markecie budowlanym. Maciek, trzydzieści trzy lata, żonaty, bez dzieci. Mieszkamy z Martą w małym mieszkaniu na przedmieściach Radomia. Ona jest fryzjerką, pracuje w domu – jeden fotel, dwie klientki dziennie, tyle, żeby mieć swoje. Ja układam towary na paletach, wbijam ceny w system i tłumaczę klientom, że deski sosnowe nie są z drzewa dębowego. Fajna praca. Spokojna. Za mało płatna, ale spokojna.

Aż do tamtego piątku.

W piątek rano Marta dostała SMS-a od swojej mamy. Teściowa ma raka piersi. Wykryty wcześnie, rokowania dobre, ale operacja jest za trzy tygodnie, a potem chemia. Lekarze powiedzieli, że potrzebne będą dodatkowe leki. Nie refundowane. Trzy tysiące złotych na start.

Trzy tysiące.

Nie mieliśmy ich. Nie mieliśmy nawet jednego. Po czynszu, rachunkach i jedzeniu zostawało nam może pięćset złotych miesięcznie na całą resztę – ubrania, rozrywki, awarie. A tu nagle trzy koła. W jeden dzień.

Marta płakała w łazience, żebym nie widział. Ale widziałem. Siedziałem w salonie, patrzyłem w ścianę i myślałem. Może wezmę dodatkową zmianę w markecie? Nie ma opcji, przełożona mówiła, że teraz nie ma nadgodzin. Może pożyczę od ojca? Ojciec jest na rencie, sam ledwo wiąże koniec z końcem. Może kredyt w banku? Na trzecią pensję? Śmieszne.

Wieczorem, gdy Marta poszła spać, usiadłem przy komputerze. Bez celu. Bez planu. Po prostu otworzyłem przeglądarkę i zacząłem szukać czegokolwiek. Prac dodatkowych? Znalazłem oferty rozwożenia jedzenia – wymagany własny samochód. Mam samochód, ale paliwo kosztuje, a ja i tak nie mam czasu po ośmiu godzinach na magazynie.

I wtedy, na jednej z stron, które otworzyły się przypadkiem, zobaczyłem banner. Kolorowy, krzykliwy, taki, który normalnie bym zamknął. Ale słowa na tym bannerze zatrzymały mnie. Było tam coś o rejestracji. Coś o bonusie.

Zajrzałem. Strona nazywała się znajomo. Kliknąłem w regulamin, przewinąłem do sekcji z promocjami. I tam zobaczyłem to, czego potrzebowałem – vavada bonus za rejestrację. Bez depozytu. Dostajesz coś od razu po założeniu konta.

Nie wierzyłem w to. Uwielbiam teorie spiskowe, ale w tę nie uwierzyłem. Żadna firma nie daje czegoś za nic. Ale miałem tak zrytą głowę tym całym dniem, tym rakiem, tymi brakującymi pieniędzmi, że pomyślałem: „A co mi tam. Stracę tylko pięć minut na rejestrację”.

Założyłem konto. Proces był prosty – e-mail, hasło, telefon, potwierdzenie. Zajęło mi to może cztery minuty. Po zatwierdzeniu konta spojrzałem na saldo.

Bonus był. Dokładnie tyle, ile obiecywali. Nie mogłem go wypłacić od razu – regulamin mówił coś o obrocie – ale mogłem go użyć do gry. Pomyślałem: „Dobra, Maciek, to są darmowe pieniądze. Nawet jak przegrasz, nie stracisz nic”.

I zacząłem grać.

Nie spodziewałem się cudów. Traktowałem to jak rozrywkę, jak grę w karty ze znajomymi, tylko że bez stawki. Włączyłem prosty automat, ustawiłem niskie zakłady – po dwa, pięć złotych z tego bonusu. Kręciłem, patrzyłem, jak symbole układają się w linie. Wygrywałem po kilka złotych, potem przegrywałem. Nic wielkiego.

Ale po około dwudziestu minutach trafiłem na coś większego. Jakiś specjalny symbol, który uruchomił darmowe spiny. Nie wiem, jak to działało do końca. Wiem, że patrzyłem, jak ekran miga, a liczby na moim koncie rosną. Dwadzieścia. Pięćdziesiąt. Sto. Dwieście.

Zatrzymałem się na chwilę. Serce waliło mi jak nastolatkowi. Czułem się trochę głupio, bo przecież to były tylko darmowe pieniądze z promocji. Ale jednocześnie czułem, że to może być szansa. Ta cholerna szansa, na którą czekałem od rana.

Nie wypłaciłem. Postanowiłem wykorzystać cały bonus do końca, zgodnie z regulaminem. Grałem ostrożnie, bez szaleństw. Unikałem dużych stawek. Trzymałem się tych pięciu, dziesięciu złotych na rundę. I powoli, bardzo powoli, saldo rosło.

Godzinę później miałem prawie osiemset złotych. Nie wszystko było moje – część wciąż była związana wymaganiami obrotu. Ale wystarczyło, żebym poczuł, że może się udać.

Wtedy postawiłem większą kwotę. Pięćdziesiąt złotych. Trafiłem mnożnik x5. Dwieście pięćdziesiąt.

Kolejne pół godziny to była już czysta matematyka. Obliczałem, ile jeszcze muszę postawić, żeby spełnić warunki obrotu bonusem. Grałem spokojnie, metodycznie, tak jakbym układał towary na palecie. Bez emocji. Bez ciśnienia.

O drugiej w nocy spełniłem ostatni warunek.

Wypłaciłem wszystko, co mogłem. Dokładnie dwa tysiące sto złotych. Reszta, może jakieś drobne, przepadła, bo nie zdążyłem – ale dwieście dziesięć złotych? Dwa tysiące sto! Dość, żeby dołożyć do tych trzech tysięcy, których potrzebowała teściowa.

Kiedy kasa wpadła na konto, nie powiedziałem Marcie od razu. Czekałem do rana. Przy śniadaniu powiedziałem: „Słuchaj, załatwiłem dodatkowe pieniądze. Nie pytaj skąd, proszę. Po prostu weź i przekaż mamie”.

Spojrzała na mnie. Zobaczyłem w jej oczach mieszankę niedowierzania, wdzięczności i ciekawości. Nie pytała. Wiedziała, że kiedyś powiem. Ale tamtego ranka nie chciała wiedzieć. Chciała tylko, żeby jej mama wyzdrowiała.

Vavada bonus za rejestrację wykorzystałem tylko raz. Potem próbowałem znowu, ale z innym kontem? Nie działało. System to wyłapał. Nie oszukałem nikogo. Po prostu miałem fart i odrobinę cierpliwości.

Dziś nie gram już prawie wcale. Raz na jakiś czas, gdy jestem zmęczony i sam w domu, włączam komputer. Ale nie po to, żeby wygrać. Po to, żeby przypomnieć sobie ten wieczór, kiedy z czystej desperacji i zwykłej ciekawości udało mi się zrobić coś dobrego.

Teściowa jest teraz po operacji. Leki kupione. Rak w remisji.

A ja? Ja dalej układam deski w markecie. Tyle że teraz, gdy mijam regały, czasem myślę sobie – życie jest dziwne. Największe szanse przychodzą wtedy, kiedy najmniej się ich spodziewasz. I często są ukryte w miejscach, które normalnie byś zignorował.
lavendercherida

Torna a Presentazioni e Saluti